5 gode råd når du går til jobsamtale

5 gode råd når du går til jobsamtale

Det kan være ret nervepirrende at gå til samtale – især den første, men for den sags skyld også de næste. Derfor er det en god idé at være godt forberedt.

Jeg har selv haft mange mennesker til samtale over årene og mærket, hvad det er, der gør forskellen på den gode samtale for jobansøgeren. Det er helt klart, at de ansøgere, der møder velforberedt op står bedst. 

Vis, at du har brugt tid på at tænke over, hvordan du kan bidrage til stillingen og virksomheden. Vis at du har opsøgt og indsamlet information om virksomheden samt, at du har styr på dine papirer.

For at du er klædt godt på til samtalen, får du her mine 5 gode råd. Jeg håber du finder inspiration her. Jeg poster også løbende artikler og indlæg om jobsøgning og ledelse på min LinkedIn profil og på Lund HR´s Linkedin side. Har du lyst til at følge med på LinkedIn, er du velkommen til at følge Lund HR

Ting du skal medbringe til samtalen

Jeg møder ofte ansøgere, der ikke medbringer notatblok, spørgsmål eller stilingsopslaget. Det sender et signal om, at man møder uforberedt op. Det er de færreste personer, der kan huske alt, så jeg vil klart anbefale, at du medbringer en udskrift af stillingsopslaget, hvor du måske har markeret de væsentligste punkter, som du kan bidrage med eller ønsker at spørge ind til. Medbring også din ansøgning og dit CV samt en notatblok, tablet eller laptop. Du kan ikke huske alt, så det er en god idé at tage notater undervejs. På notatblokken har du naturligvis noteret relevante spørgsmål, som du vil stille virksomheden. Det er helt legalt at kigge i dine notater undervejs, og når samtalen nærmer sig sin afslutning, bør du gennemgå dine spørgsmål, og sikre, at du har fået svar på det, du måtte have noteret hjemmefra.

Hav styr på dit CV

Sørg for at du har styr på dit CV, og at du har øvet dig på det. Som jeg skrev i råd nr 1 anbefaler jeg, at du medbringer dit CV. Du skal have styr på dine ansættelsesforhold, så du er skarp på ansættelsestidspunkter for hver stilling. Det dur ikke, at du skal lede i dit CV for at svare på, hvornår du var ansat i en konkret virksomhed. Det er helt ok at have huller i sit CV, og det er helt ok at være blevet afskediget, men vær åben og undlad at fortie sandheden. De samme gælder naturligvis for de uddannelser du har taget.

Lær virksomheden at kende

Du skal have undersøgt virksomhedens website. Søger du en salgsstilling, skal du have styr på hvilke produkter, services og løsninger virksomheden sælger. Det må ikke komme som en overraskelse for dig, at virksomheden måske er aktiv indenfor et bestemt produktområde. Er det en økonomistilling, bør du checke regnskab, så du også er i stand til at kommentere på det, og tilsvarende informationsindsamling gælder for andre jobfunktioner.

Hvis du sat dig ordentligt ind i virksomheden, har du mulighed for at stille relevante og interesserede spørgsmål, der viser, at du er velorienteret og topmotiveret.   

Check også virksomhedens LinkedIn virksomhedsside og se, om du allerede har relationer i virksomheden. Hvem ved, om du måske finder en gammel studiekammerat eller kollega blandt virksomhedens medarbejdere. Det vil give dig mulighed for at søge endnu mere baggrundsviden. Det skader bestemt ikke, at du kan sige “jeg har hørt fra xx at …”

Du skal forvente, at virksomheden eller rekrutteringskonsulenten tilsvarende har “søgt” dig på LinkedIn og måske også på Facebook.

Øv dig i at præsentere dig selv

Vær klar til at præsentere dig selv. Når det bliver din tur til at præsentere dig selv, skal du kunne tage styringen. Jeg hører ofte spørgsmålet “hvad vil du vide”. Det giver ikke et godt indtryk, at du ikke er klar til at “sælge” dig selv.

Om du starter med din erhvervskarriere, går videre til uddannelse og slutter af med med at fortælle om dig som privat person eller vælger en anden rækkefølge, skal du selv afgøre. der er ingen facitliste, så vælg en form, du føler dig komfotabel med. 

Når du gennemgår din erhvervskarriere og uddannelsesmæssige baggrund, bør det ske i kronologisk rækkefølge med ældste først. Det giver ofte en god forklaring på dine valg af næste job. Der kan naturligvis være årsager til, at du kan springe nogle ansættelser over i din præsentation, hvis de ligger mange år tilbage, eller er irrevante for det job, du nu taler om.   

Fremhæv de ansvarsområder du har haft og de resultater du har skabt, men husk at du også efter ophør af et ansættelseforhold har tavshedspligt, så pas på, at du ikke røber fortrolige informationer fra tidligere arbejdsgivere. Læg specielt vægt på det, der er mest relevant for den stilling, du er til samtale på. 

Husk også at fortælle hvem du er privat – familie, børn, fritidsinteresser etc. Det fortæller også meget om dig og er med til at tegne det komplette billede af dig som person. 

Du må gerne bruge 10-20 minutter på din præsentation, der så uddybes ved spørgsmål fra virksomhedens side. Hvis du er skarp på din præsentation får du normalt lov til at styre den.

Dine stærke og svage sider

Vær skarp på stærke og ikke mindst svage sider. Det er en styrke at kende sine svage sider / forbedringspunkter. Jeg møder mange, der bliver overrasket over at få det spørgsmål. Du har måske haft MUS samtaler, hvor I har talt om mulige forbedringsområder, og ellers kan du sikkert hente lidt hjælp ved familie og venner 😉.

Husk at de svage sider vil blive afdækket i en eventuel personlighedstest, så du kan lige så godt være klar til at lægge dem frem selv. Det viser styrke og selvindsigt.

Har du lyst til at få lavet en personlighedstest, så du er bedst muligt klædt på, og har størt muligt kendskab til dig selv som person, kan du booke en personlighedstest – se nederst på siden. 

 Overvej eventuelt at få noget karriererådgivning med henblik på at få afdækket dine stærke og svage sider. Den med utålmodighed er en de fleste bruger som en svag side, men vær ærlig overfor dig selv vedrørende svage sider, som er vigtige at kende til. Mange af de svage sider, kan du gøre noget ved, hvis du får hjælp til det. 

Vi vil også gerne høre om din motivation for stillingen. Det kan være virksomhedes gode renomé, deres markedsposition eller deres succes indenfor bestemte områder. Hvad er det du kan bidrage med i stillingen, og hvorfor skal de ansætte dig- det skal stå skarp, når samtalen er slut.  

Så er det bare at komme i noget tøj, der passer til anledningen, og som du har det godt i, og afsted til samtale med dig. Det giver sig selv, at du møder til tiden, og melder din ankomst maksimum 5 minutter før tid – altså ikke noget med at melde dig 15-20 minutter før. Så venter du i bilen. Mange virksomheder og rekrutteringskonsulenter planlægger én samlet dag til samtaler, og så er det for alle parter uheldigt, hvis 2 ansøgere møder hinanden i receptionen. Så hav respekt for såvel virksomhedens som andre ansøgeres tid og diskretion.  

Pøj pøj med at få en god samtale.